کد بهداشت
استاندارد
Image Caption
Image Caption
Image Caption
Image Caption
Image Caption
Image Caption
Image Caption
Image Caption

تاریخچه زعفران در کشور ایران

زعفران به عنوان طعم دهنده غذا و برای رنگ پارچه، در کشورهای در حال توسعه و توسط صنعت گران به مقدار زیاد استفاده می‌شود. در درمان سنتی، زعفران به عنوان مسکن، خلط آور، محرک جنسی و معرق، کاربرد دارد. در گزارش‌های داستان گونهمربوط به آسیا، از خمیری نام برده شده که کمپلکسی از زعفران و چوب صندل است و این خمیر امروز همچون گذشته به صورت زمادی آرامش بخش برای پوست‌های خشک استفاده می‌شود.

خواندیهایی در مورد زعفران

زَعفَران یا زعفران خوراکی نام علمی : 'crocus sativus') گیاهی است از تیرهٔ زنبقیان. زعفران گیاهی کوچک و چند ساله به ارتفاع ۱۰ تا 20 سانتی متر است. از بین پیاز و یا قاعده ساقه، تعدادی برگ باریک و دراز خارج می‌شوند. از وسط برگ‌ها، ساقه گلدار خارج شده که به یک تا سه گل منتهی می‌شود. گل‌ها بسیار زیبا و دارای ۶ گلبرگ بنفش رنگ هستند که ممکن است در بعضی واریته‌ها به رنگ گلی یا ارغوانی باشند. گل‌ها دارای ۳ پرچم و یک مادگی منتهی به کلالهٔ سه شاخه به رنگ قرمز متمایل به نارنجی است. قسمت مورد استفاده این گیاه، انتهای خامه و کلاله سه شاخه است که به نام زعفران مشهور است و دارای بوی معطر با طعم کمی تلخ می‌باشد. انتشار جغرافیایی زعفران در ایران شامل قائنات،تربت حیدریه ، و گناباد)، فارس ()، یزد، کرمان، گیلان و مازندران می‌باشد. در سال‌های اخیر زعفران در کرج و قم نیز کشت شده است.

منظور از عیار رنگدهی زعفران چیست؟

عیار زعفران  با عوامل مختلفی  سنجیده میشود که مهتمرین آن قدرت رنگدهی و سپس عطر و طعم میباشد.

عامل اصلی رنگ زعفران عنصری است بنام کروسین که در زعفران قائنات گاهاً به بالای 300 میرسد و در زعفران سایر مناطق دنیا به ندرت به بالای 200،که در زعفران قائانت به دلیل برداشت زعفران در ساعات قبل از طلوع آفتاب و اقلیم منطقه این عیار بالاتر از سایر مناطق است.

دلیل کیفیت زعفران قائنات چیست؟

حتماً تاکنون از خود سوال کرده اید دلیل کیفیت زعفران قائانت چیست؟چرا برتر از زعفران سایر مناطق دنیاست؟دلیل عمده کیفیت زعفران قائانت ارتفاع از سطح دریا و شرایط اقلیمی و آب و هوایی این منطقه است که با رشد گیاه زعفران بسیار سازگار است.البته چند قنات قدیمی در قائنات از جمله شاهیک،زبر، و دستیک نیز با املاح فراوان در افزایش کیفیت زعفران قائانت دخیل هستند،شورای ملی زعفران با طرحی که آموزش به کشاورزان در روستاهای مختلف میباشد با مراجعه و آموزش صحیح برداشت زعفران و خشک کردن زعفران به روستاییان گام مهمی در افزایش مرغوبیت زعفران قائنات برداشته است که عیار زعفران قائنات را بالای 300 در قدرت رنگدهی و عطر و طعم رسانده است.

کرم زعفران(حشره زعفران خوار)

حشره یا کرم زعفران خوار به جاندار کرم مانندی گفته میشود که در زعفران گاهاً دیده میشود و معمولاً نیز در اثر نگهداری غیر اصولی زعفران یا کارگاههای بدون مجوز و غیر بهداشتی زعفران مشاهده میگردد.اندازه این کرم حدود 2 میلیمتر بوده و به رنگ سفید میباشد.

مهمترین روش تقلب در زعفران

ارزش بالای زعفران باعث شده افراد سودجو در پی استفاده از تقلبات بسیار در این محصول گردند.از جمله این تقلبات زعفران کم فروشی از طریق مرطوب کردن زعفران افزودن ناخالصی به زعفران و.... میباشد.مهمترین تقلب در زعفران رنگ کردن موادی چون جوانه گندم و ذرت و گوشت گاو و... بوده که قابل شناسایی بوده و با روشهای تقلب شناسی زعفران تشخیص داده میشود.اما مهمترین روش استفاده از سفیدی زعفران(ریشه زعفران) و رنگ کردن آن با خود زعفران است که در آزمایشات نیز مشخص نمیگردد و در قیمت نیز تاثیر بسزایی دارد و فقط از طریق خرید از شرکت ها یا اشخاص معتبر باید از این سواستفاده جلوگیری نمود.

آبیاری مزارع زعفران

پس از پایان عملبات کاشت پیازهای زعفران که حداکثر تا آخر شهریور ماه طول می‌کشد حدود 15 تا 10 روز بعد از کاشت اقدام به آبیاری مزرعه صبر می‌نمایند. در نقاط مختلف خراسان بسته به وضعیت آب و هوایی منطقه از اواسط مهر ماه تا دهه اول آبان آبیاری زعفران شروع می‌شود. با توجه که گل کردن زعفران تا حدودی تابع آب اولیه می‌باشد لذا برای اینکه برداشت زعفران با مشکل مواجه نشود آب اول را در بین قطعات با فاصله چند روز تقسیم می‌کنند تا بدین وسیله دوران اوج گلدهی قطعات با یکدیگر همزمان نباشد. آب اول زعفران خیلی مهم است و تمام نقاط زمین باید بطور کافی و یکنواخت آب بخورد تا گلهای یک قطعه با هم و هم زمان بیرون آیند.

بعد از گاورو شدن مزرعه برای سله شکنی از کج بیل و چهار شاخ فلزی یا گاو آهن ایرانی با عمق کم استفاده می‌شود متعاقب آن زمین را ماله می‌کشند. سله شکستن زمین باعث می‌شود که جوانه‌های گل با سهولت بیشتری از خاک بیرون آمده و رشد قوی و مطلوبی داشته باشند. پس از آبیاری اول به فاصله 20 - 15 روز بعد از آن اولین گلهای زعفران ظاهر می‌شوند بدیهی است که مزرعه زعفران در سال اول محصول قابل توجهی نمی‌دهد. از اوایل فروردین تا زمانی‌که رنگ برگها به زردی مایل شود هر 12 - 6 روز یکبار آبیاری انجام می شود. بعد از وجین یک نوبت آبیاری به تاخیر بیفتد تا علفهای هرز از بین رفته و مجددا سبز نشوند. آب آخر در درشت شدن پیاز موثر است

{jcomments on}

زیاده روی در مصرف زعفران خطرناک است

زعفران دارای عنصری سمی بنام سافرانال است که مصرف زیاد آن باعث خونریزی از نقاط مختلف بدن میگردد و گاهی منجر به مرگ نیز میشود،منظور از مصرف زیاد زعفران بالای 20 گرم در یک روز میباشد و ناگفته نمایند که استفاده کم زعفران مفید و ضد سرطان  بوده وعوارضی ندارد.

گواهینامه ها