کد بهداشت
استاندارد
Image Caption
Image Caption
Image Caption
Image Caption
Image Caption
Image Caption
Image Caption
Image Caption

خواندیهایی در مورد زعفران

زَعفَران یا زعفران خوراکی نام علمی : 'crocus sativus') گیاهی است از تیرهٔ زنبقیان. زعفران گیاهی کوچک و چند ساله به ارتفاع ۱۰ تا 20 سانتی متر است. از بین پیاز و یا قاعده ساقه، تعدادی برگ باریک و دراز خارج می‌شوند. از وسط برگ‌ها، ساقه گلدار خارج شده که به یک تا سه گل منتهی می‌شود. گل‌ها بسیار زیبا و دارای ۶ گلبرگ بنفش رنگ هستند که ممکن است در بعضی واریته‌ها به رنگ گلی یا ارغوانی باشند. گل‌ها دارای ۳ پرچم و یک مادگی منتهی به کلالهٔ سه شاخه به رنگ قرمز متمایل به نارنجی است. قسمت مورد استفاده این گیاه، انتهای خامه و کلاله سه شاخه است که به نام زعفران مشهور است و دارای بوی معطر با طعم کمی تلخ می‌باشد. انتشار جغرافیایی زعفران در ایران شامل قائنات،تربت حیدریه ، و گناباد)، فارس ()، یزد، کرمان، گیلان و مازندران می‌باشد. در سال‌های اخیر زعفران در کرج و قم نیز کشت شده است.

منظور از عیار رنگدهی زعفران چیست؟

عیار زعفران  با عوامل مختلفی  سنجیده میشود که مهتمرین آن قدرت رنگدهی و سپس عطر و طعم میباشد.

عامل اصلی رنگ زعفران عنصری است بنام کروسین که در زعفران قائنات گاهاً به بالای 300 میرسد و در زعفران سایر مناطق دنیا به ندرت به بالای 200،که در زعفران قائانت به دلیل برداشت زعفران در ساعات قبل از طلوع آفتاب و اقلیم منطقه این عیار بالاتر از سایر مناطق است.

کرم زعفران(حشره زعفران خوار)

حشره یا کرم زعفران خوار به جاندار کرم مانندی گفته میشود که در زعفران گاهاً دیده میشود و معمولاً نیز در اثر نگهداری غیر اصولی زعفران یا کارگاههای بدون مجوز و غیر بهداشتی زعفران مشاهده میگردد.اندازه این کرم حدود 2 میلیمتر بوده و به رنگ سفید میباشد.

دلیل کیفیت زعفران قائنات چیست؟

حتماً تاکنون از خود سوال کرده اید دلیل کیفیت زعفران قائانت چیست؟چرا برتر از زعفران سایر مناطق دنیاست؟دلیل عمده کیفیت زعفران قائانت ارتفاع از سطح دریا و شرایط اقلیمی و آب و هوایی این منطقه است که با رشد گیاه زعفران بسیار سازگار است.البته چند قنات قدیمی در قائنات از جمله شاهیک،زبر، و دستیک نیز با املاح فراوان در افزایش کیفیت زعفران قائانت دخیل هستند،شورای ملی زعفران با طرحی که آموزش به کشاورزان در روستاهای مختلف میباشد با مراجعه و آموزش صحیح برداشت زعفران و خشک کردن زعفران به روستاییان گام مهمی در افزایش مرغوبیت زعفران قائنات برداشته است که عیار زعفران قائنات را بالای 300 در قدرت رنگدهی و عطر و طعم رسانده است.

مهمترین روش تقلب در زعفران

ارزش بالای زعفران باعث شده افراد سودجو در پی استفاده از تقلبات بسیار در این محصول گردند.از جمله این تقلبات زعفران کم فروشی از طریق مرطوب کردن زعفران افزودن ناخالصی به زعفران و.... میباشد.مهمترین تقلب در زعفران رنگ کردن موادی چون جوانه گندم و ذرت و گوشت گاو و... بوده که قابل شناسایی بوده و با روشهای تقلب شناسی زعفران تشخیص داده میشود.اما مهمترین روش استفاده از سفیدی زعفران(ریشه زعفران) و رنگ کردن آن با خود زعفران است که در آزمایشات نیز مشخص نمیگردد و در قیمت نیز تاثیر بسزایی دارد و فقط از طریق خرید از شرکت ها یا اشخاص معتبر باید از این سواستفاده جلوگیری نمود.

گواهینامه ها